Zavolejte nám (10:00 - 15:00): +420 244 404 902
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepicí štítky nejen pro děti

Saláty na letní grilovačku

Saláty na letní grilovačku
Jakmile se letní sluníčko zabydlí na obloze, sezóna grilování je tu jako na koni.

Protože často trávime léto v Kanadě, i nás zasáhla horečka zvaná barbecue. Grilování v Kanadě zdaleka neznamená jenom žhavit rožeň a vychutnávat kulinářské speciality pod širým nebem. Spíše než kulinářskou záležitostí je totiž záležitostí společenskou a vyjádřením národní pospolitosti a sounáležitosti s rodinou a přáteli. Je to neoddělitelná součást kanadského životního stylu. 

 Často pořádáme grilovačky pro rodinu i přátele, abychom všichni vychutnali léto plnými doušky. K pravidelnému menu patří samozřejmě hamburgery a hotdogy, ale bez chutných příloh by byly trochu fádní. Dokonalá příloha ke grilovaným pokrmům musí být zdravá, aby vyvážila vyšší příjem živočišného tuku v grilovaném mase, a musí být snadná na přípravu. Proto se grilovaným pochoutkám nejlépe daří ve společnosti salátů, které všechny tyto požadavky splňují. Ráda se s vámi podělím o své oblíbené přílohy, které mají vždycky úspěch.


Salát z melounu, sýru feta a máty

Tento salát chutná tak dobře, jak vypadá. Je chladivý a osvěžující a krásně zkrotí i pálivý grilovaný steak.

Porcí: 8

Suroviny:

• 1 vychlazený meloun (cca 3 kg)

• 1 ½ šálku rozdrobeného sýra feta

• 1 šálek nasekaných čerstvých lístků máty

• šťáva ze 3 limetek

• ¾ lžičky mletého černého pepře

• 1 ½ lžičky soli

• ½ šálku extra panenského olivového oleje

Postup:

• Odstraňte slupku z melounu, vyberte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky asi 2x2 cm.

• Kostičky hoďte do cedníku a nechte okapat přebytečnou šťávu.

• Olivový olej nalijte do malé misky a vyšlehejte s limetkovou šťávou a kořením, dokud se dokonale nespojí.

• Kostičky melounu přesypte do velké mísy a pokapejte připraveným dresinkem. • Přisypte nasekanou mátu a protřepejte, aby se obalila v dresinku.

• Navrch nadrobte sýr feta a lehce zamíchejte, aby byl v salátu rovnoměrně rozvrstvený.

• Podávejte hned!

Salsa z manga a koriandru

Léto je doba manga a grilování. A když se to spojí dohromady, vznikne skutečný zázrak. Tento osvěžující salát má říz, který mu dodává čili a limetka, a i obyčejného grilovaného lososa promění v noblesní pokrm.

Porce: 2-3

Suroviny:

• 1 velké zralé mango

• 1 malý svazek koriandru

• 1 středně velká červená cibule, 

• šťáva z 1 limetky

• 1 červená čili paprička zbavená semen a najemno nasekaná

• sůl a čerstvě umletý černý pepř podle chuti

Postup:

• Nakrájejte dužinu manga na kostičky asi 2x2 cm a dejte je do servírovací mísy.

• Přidejte ostatní suroviny a špetku soli a koření.

• Všechno smíchejte a přikryté dejte aspoň na 30 minut do lednice.

• Podávejte chlazené.

Salát z restované červené cibule

Štiplavá červená cibule se promění v lahodně sladkou a vláčnou hmotu, jejíž přítomnost dělá z jakéhokoli obyčejného jídla něco naprosto mimořádného. Stačí k tomu jenom troška vynaloženého úsilí!

Porce: 4-6

Suroviny:

• 3 červené cibule, oloupané a nakrájené na půlměsíčky

• 2 polévkové lžíce octa balsamico, nebo červeného vinného octa

• 1 polévková lžíce olivového oleje

• 1 lžička cukru

Postup:

• Nakapejte olej na velkou pečicí pánev a nahřejte při střední teplotě dodo zpěnění.

• Přidejte červenou cibuli a dobře promíchejte, aby se obalila horkým olejem.

• Restujte 15 minut, dokud cibule nezměkne, a potom vmíchejte ocet.

• Přisypte cukr a zamíchejte.

• Duste dalších 15 minut za častého míchání, až cibule zkaramelizuje a začne být mírně lepkavá.

• Sundejte z ohně a nechte vychladnout. •

Dobrou chuť!

Doufám, že tyto předpisy vás inspirují k mnoha dalším nápadům na přílohy a posunou menu vaší grilovací party o stupínek výš.

Krásné léto!

Marianna



ODBĚR NOVINEK

Buďte stále v obraze! Přihlaste se k odběru newsletteru Happy Label a získejte slevu 15% na Váš první nákup.