Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Proč moje dítě nechce jíst?

Proč moje dítě nechce jíst?
Než začneme řešit, jak si poradit s vybíravými jedlíky, měli bychom popřemýšlet o tom, proč naše dítě nechce jíst. Tak do toho.

Je to normální?

Malé děti, především batolata, procházejí obdobím, kdy se šťourají v jídle. Je to normální fáze a má ji většina dětí. Navíc kolem dvou let věku začnou děti jíst výrazně méně, než jedly v předchozím roce. Nerostou už tak rychle a nepotřebují už tolik energie. Mějte to na paměti.

Je to otázka hladu?

Jak dlouho vaše dítě nejedlo? Jestli mělo velkou svačinu hodinu před večeří, nemá možná hlad, a proto nechce jíst. Naplánujte tedy pravidelné časy svačin tak, aby nekolidovaly s časy hlavních denních jídel.

Je to otázka smyslů?

Někdy děti odmítají jíst potraviny s určitou strukturou. Například můj starší syn odmítá bramborovou kaši, ale miluje celé brambory opečené nebo připravené na grilu. Můj druhý syn zase nejí samostatná zrníčka kukuřice, ale jí kukuřičný klas. Experimentujte tedy s potravinami různých struktur a vyzkoušejte, co by v jaké formě vaše dítě jedlo.

Je to otázka rozhodování?

Na tohle pozor, přátelé. Je jen opravdu velmi málo věcí v životě dítěte, o kterých si může samo plně rozhodovat. Ale jsou dvě důležité věci, o kterých nemůžeme plně rozhodovat my, rodiče, a to je jídlo a hygiena. Takže když budou mít děti pocit, že nemají v životě žádný prostor pro svou vlastní vůli, budou se snažit rozhodovat právě o těchto dvou věcech.

Jak přesvědčím dítě, aby jedlo?

Dejte mu na výběr

Až budete vařit, nabízejte dětem možnosti. „Chceš brokolici, nebo fazolky?" Dejte jim vybrat ze dvou možností, které jsou obě přijatelné. Dítě snáz sní to, co si samo vybralo. Má pocit, že o svém jídle samo rozhoduje. Já dávám dětem vybrat ze dvou nebo tří věcí k snídani a k obědu. Pomáhají mi vybrat zeleninovou přílohu k večeři. O ostatním rozhodnu sama.

Zapojte je do přípravy jídla

Dítě je často hrdé na to, že se může podílet na přípravě jídla pro rodinu. A potom bude mít spíš tendenci sníst, co samo uvařilo. Bude chtít ochutnat vlastní výrobek.

Vařte jenom jedno jídlo

Vařte jedno stejné jídlo pro všechny. Pokud vaříte dětem zvlášť, budou chtít, abyste vařili to, co chtějí, a budou odmítat jídlo, které si nevybraly. Pokud tedy chcete, aby dítě jedlo to, co jí celá rodina, začněte s tím. Pro snadnější začátek zařaďte do jídla potraviny, o kterých víte, že budou dítěti chutnat. Tak budete mít záruku, že snědí aspoň něco, i když zbytek jídla nechají. Já jsem s tím začala po ukončení kojení, když byly děti ještě miminka. Využila jsem okamžiku, kdy se samy odstavily , a začala jsem jím dávat to, co jedla celá rodina... žádné kaše.

Nenuťte je

"Nechte to koňovi, ten má větší hlavu!"

Opravdu své dítě jíst nedonutíte, tak netlačte na pilu. Čím více ho budete nutit, tím větší odpor bude klást. Je to přirozený vzdor... tak si o něj zbytečně nekoledujme. Takže i když už to ve vás bude vřít, nechte dítě vybrat. „Ty asi nechceš jíst, nevadí. Když nechceš jíst, nejez, ráno dostaneš pořádnou snídani."

Dejte jim kousnout

Vždycky když vařím něco nového, dám dětem kousnout. Nemusí si ukousnout moc, stačí ochutnat. Upozorním, je, že je to třeba něco úžasného a že o to přijdou, když neochutnají. Když si kousnou a nechutná jim to, nenutím je jíst dál.

Neperu se s dětmi, když jde o jídlo. O to ani nejde. Věřím, že když je nenutím jíst nic, co jim nechutná, nebudou se pak bát ochutnat... nebo je to tak možná jen u nás doma.

Žádné noční mlsání

Jedno z největších zvěrstev je, dát dětem, které odmítnou svačinu (nebo hlavní jídlo) něco na zub po večeři nebo před spaním. Proč by potom dítě jedlo zdravou večeři, když ví, že za pár hodin může dostat sendvič s burskou pomazánku nebo marmeládu?

Věřte mi, vím, proč to rodiče dělají. Neradi posíláme dítě do postele hladové. Jenže děti se rychle naučí, že když nechtějí jít spát s prázdným bříškem, musejí se navečeřet. 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.