Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Neobvyklí podezřelí: Avokádo a Merlík

Neobvyklí podezřelí: Avokádo a Merlík
Přidání nových potravin do vašeho denního jídelníčku může vzbuzovat obavy.

Pokoušení se hledat zdraví příhodné potraviny, které by vyhovovali, i preferencím vaší rodiny se zdá být nemožné. Dvě potraviny, které byste mohli zvážit k vašemu výběru večeře: avokáda, známé pro svůj bohatý zdroj vlákniny, draslíku a vitamínů. Tím druhým je merlík, obilnina, známá pro lehké strávení a bohatou nutriční hodnotu.

Avokádo:

Je jednoduchým řešením pro splnění denních potřeb vlákniny bez navyšování karbohydrátů nebo kalorií. Každé avokádo má v sobě zhruba 30 gramů pro srdce zdravého nenasyceného tuku. Jsou také studovány pro jejich proti zánětlivým výhodám a jejich potenciálu při ochraně před poškozením jater.

Udělejte z avokáda součást vašeho zdravého denního jídelníčku

Aby si rodina zvykla na tuto novou potravinu, tak ji použijte místo vysokotučné majonézy do salátového dresinku. Avokáda jsou také, v některých receptech na pečení, skvělou náhradou za máslo. Například, při správném poměru, můžete nahradit máslo rozmačkaným avokádem pro méně tučnou verzi vašeho oblíbeného pečeného jídla. Můžete také použít rozmačkaná avokáda jako pomazánku na sandwich místo vysokotučné majonézy.

Pokud máte den nabity běhání kolem děti, prací... tady je typ na rychlou, snadnou a zdravou svačinu.

Rozmačkejte avokádo, přidejte limetku, sůl a pepř a rozetřete na křupavý chléb. Jezte! Já si k tomu přidávam omeletu a kápii nebo červenou papriku. Možnosti jsou nekonečné!

 

Merlík (“KEEN-wah”):

Na rozdíl od jiných obilnin nabízí merlík více proteinů a pro srdce zdravých tuků (mononenasycené, omega-3 mastné kyseliny) než většina obilnin. I když je merlík představován jako potravina podobná pšenici, ovsy nebo ječmenu, tak je spíše více příbuzná špenátu, mangoldu a řepě. Toto vysvětluje, proč merlík obsahuje více živin, než typická obilnina. Je skvělou volbou „obilniny“ pro lidi se zažívacími problémy.

Učiňte jej součástí vašeho každodenního zdravého jídelníčku

Merlík může být základem pro mouku nebo celozrnné pečivo. Čím méně je jídlo zpracované tím více živin si uchová. Tato obilnina je velmi jemná na zažívací trakt a je doporučována lidmi s citlivým zažíváním. Poté, co vaše rodina začne jíst merlík, tak je šance, že se budou cítit lépe a budou žádat více.

Trochu plánování a snah může ujít dlouhou cestu při představení nového jídla vaší rodině, pokud jste vybaveni znalostmi a „know how“.

 

Merlíkový salát s mangem, hrozinkami, mandlemi a mátou

Zdraví a jednoduchý merlíkový salát s mangem, hrozinkami, mandlemi, mátou a citrusovým dresinkem.

Přísady:

1 hrst merlíku

2 šálky vody

špetka soli

1 velké mango, oloupané a nakrájené

1 hrst hrozinek

1 hrst citrusových mandlí, nakrájených

1/3 hrsti krájené máty

Pro pomerančový citrusový dresink:

Šťáva 1 velkého pomeranče kůra 1 velkého pomeranče ¼ šálku olivového oleje 1 polévková lžíce nektaru agáve Sůl a drcený čerstvý černý pepř na dochucení

Postup:

1. Přidejte merlík, vodu a sůl do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu mírným vařením. Zanechte ve varu 5 minut. Otočte na nízkou teplotu a nechte 20 minut dovařit, nebo dokud není voda absorbována. Sundejte z plotýnky a promíchejte vidličkou. Nechte merlík vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Ve velké míse smíchejte merlík, mango, hrozinky, mandle a mátu. V malé misce zamíchejte dohromady pomerančovou šťávu, kůru, olivový olej a agáve. Dochuťte solí a pepřem. Pokapejte po merlíkovém salátu. Míchejte do té doby, dokud nejsou ingredience pokryty. Dochuťte solí a pepřem.

Poznámka – tento salát je nejlepší podávaný při pokojové teplotě nebo vychlazený. Pokud nepotřebujete, aby byl salát veganský, tak můžete použít v dresinku místo agáve med. Normální mandle také v tomto salátu fungují.



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.