Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Jak docílit toho, aby i vybíraví jedlíci měli rádi ovoce a zeleninu

Jak docílit toho, aby i vybíraví jedlíci měli rádi ovoce a zeleninu
Většina z nás, i když nejsme zrovna vybíraví, jí málo ovoce a zeleniny. Důvodem by mohlo být prostě to, že nejsou chuťově příliš atraktivní.

A přestože je věda o výživě nový a stále se vyvíjející obor a ti, kdo se jí zabývají, se často neshodnou, v jedné věci jsou zcela zajedno: polovinu našeho denního příjmu potravy by měla tvořit právě zelenina a ovoce.

Ano, tak to je. A ne, nejste ztraceni.

I když to na první pohled vypadá jako obrovské množství, ve skutečnosti je docela snadné doporučené množství denně sníst. A ještě si na něm pochutnat.

Pokud máte doma děťátka, která ohrnují nos nad brokolicí, a manžílky, kteří uznávají jenom „maso a brambory“, nebo vy sami bojujete s konzumací doporučeného množství ovoce a zeleniny, tady je pár tipů, které vám a vaší rodině pomůžou zvýšit zeleninové skóre.

 

Používejte spiralizér

Ani ten nejvybíravější z jedlíků neodmítne špagety. Spiralizér je levná kuchyňská vychytávka, která udělá ze zeleniny nudličky ve tvaru špaget. Spiralizér si poradí se sladkými brambory, řepou, cuketou, mrkví – zkrátka vyrobí zeleninové špagetky skoro ze všeho. Ty potom můžete orestovat nebo opéct a podávat se svou oblíbenou omáčkou, aby byl dojem špaget dokonalý.

Nevěříte? Tak zkuste třeba cuketové těstoviny s pestem z kešu a bazalky nebo pikantní sladké špagety z brambor!

 

Přidejte hořčici

Mnoho lidí, a hlavně dětí, nemá v oblibě hořkou chuť. Potom není divu, že vyplivnou něco takového, jako je růžičková kapusta nebo kadeřávek. A přitom jsou právě tyto dva druhy zeleniny jedny z nejzdravějších. A rada nad zlato, jak je udělat přitažlivějšími a zamaskovat jejich hořkou chuť? Podávat s hořčicí nebo hořčičnou omáčkou.

Používejte chutné omáčky

Guacamole, hummus, olivová tapenáda — to všechno jsou chutné a zdravé omáčky, s nimiž se hned zeleninové hranolky jedí lépe. Na odpolední svačinu můžete nakrájet na plátky okurku a mrkev a podávat ji s jednou z těchto omáček.

Restujte při vysokých teplotách

Když restujete zeleninu při vysokých teplotách, cukr, který obsahuje, začne karamelizovat. To dodá zelenině neodolatelnou vůni a chuť. Výsledek je na míle daleko od rozbředlé dušené zeleniny nebo mdlé zeleniny vařené v páře.

Rozehřejte troubu na 250°. Nasekejte zeleninu na stejné kousky a promíchejte ji s olivovým olejem a kořením. Potom ji opékejte a občas míchejte, dokud okraje nezačnou zlátnout.  Mělo by to trvat asi 20 minut, ale čas se může měnit podle druhu použité zeleniny a velikosti kousků. Použijte dostatečně velkou pánev, aby zelenina měla dost místa a neležela ve více vrstvách na sobě. Potom by byla spíš dušená než opečená.

Nejpůvabnější je na této metodě to, že ji můžete použít i na růžičkovou kapustu, pastiňák, mrkev, řepu, sladké brambory, cibuli a vůbec jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi!

Mixujte

Investice do kvalitního výkonného mixéru je výborný způsob, jak zvýšit konzumaci čerstvých potravin. Hustými ovocnými smoothie ráno počínaje a zeleninovými polévkami a pyré večer konče (ano, místo bramborové kaše), s mixéry uděláte z ovoce a zeleniny atraktivní pochoutky.

Okořeňte to

Koření je dokonalý způsob, jak proměnit skoro každé jídlo. Když například použijete koření na steak na žampiony, budou chutnat jako steaky. Pokud jste v oboru koření nováčky, začněte zeleninou s kořenícími směsmi jako provensálské koření, indické kari (nebo garam masala) nebo za’atar z Blízkého východu. Pokud máte rádi kořeněná jídla, zkuste pikantní květákový popcorn.

 

Udělejte z ovoce dezert

Kus ovoce je ve srovnání s dortem často prostě nuda a žádné velké nadšení v dětech nevyvolá. Aby děti (ale i s vámi) samy nadšeně baštily ovoce jako součást svého jídelníčku, musíte být v kuchyni trochu vynalézaví. Vždycky můžete začít výbornou zmrzlinou z mražených banánů, sorbetem z mraženého manga, nebo zmrzlinou z melounu.

Také můžete udělat z datlí datlové rohlíčky – velmi sladkou svačinku – když je rozmixujete s mletým kokosem a obalíte v sekaných oříšcích (nebo v kokosu). Také můžete namáčet krájené fíky nebo jahody v kvalitní hořké čokoládě a hned se budou jíst lépe.

Pro zvláštní příležitosti vyzkoušejte melounový dort, s vrchní vrstvou kokosové šlehačky. Uvidíte, jaký hned bude o ovoce zájem, když ho nazvete dortem!

 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.