Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Hlavní důvody, proč jíst kapustu

Hlavní důvody, proč jíst kapustu
Kapusta je zelenina, která patří do stejné skupiny jako zelí a je známá jako královna mezi zeleninami v kuchyni.

Existuje spousta druhů. Listy může mít kapusta zelené nebo fialové, hladké nebo zvlněné. I když je kapusta populární po celém světě, u nás doma (v České republice) příliš běžná není. Před pár měsíci byl problém sehnat ji v obchodech, ale nakonec se mi to přece jen podařilo.

Už dlouhou dobu jsem měla v plánu zařadit kapustu aspoň jednou denně do jídelníčku. Teď ji nakonec dávám dětem k snídani jako smoothie , nebo jim dělám jejich oblíbený kadeřávkový salát. Když jsem hledala kapustu v obchodech, lidé se mě často ptali, jak ji připravuji. Proto bych se s vámi chtěla podělit o předpis a pár předností této zeleniny, které vás třeba přesvědčí, abyste ji začali jíst.


Přednosti kapusty

Kapusta patří k nejvýživnějším druhům tuhé zeleniny a rozhodně stojí za to, dovědět se o ní víc.

Kapusta je vydatným zdrojem vitaminu K

Vitamin K je nezbytná živina pro celou řadu tělesných funkcí – například pro zdraví kostí nebo pro správnou srážlivost krve. Právě kapusta je bohatá na vitamin K, který pomáhá chránit organismus proti rakovině. Může pomoci i lidem trpícím Alzheimerovou chorobou.

Detoxikace a snížení váhy

Kapusta obsahuje vlákninu a síru, která napomáhá trávení a je důležitá pro zdravá játra. Vitamin C obsažený v kapustě napomáhá hydrataci vašeho těla a zvyšuje intenzitu metabolismu. Další předností kapusty je její význam pro snižování hladiny cholesterolu v těle.

Posiluje imunitní systém

Kapusta je bohatá na živiny, které posilují imunitní systém a působí proti bakteriím a virům.  Kromě toho obsahuje kapusta více železa než hovězí maso, a proto je jeho dobrým zdrojem pro vegany a vegetariány. Je účinnou pomocí pro lidi trpící anemií.

Pro zdravější vlasy, kůži a nehty

Dokonalé vyvážení mastných kyselin omega-3 a omega-6 se postará o to, aby vaše tělo bylo silné, zdravé a krásné uvnitř. Hlavní živiny obsažené v kapustě chrání zdraví vaší pokožky a vedou k jejímu viditelnému zlepšení. 

Protizánětlivé

Mastné kyseliny omega-3 obsažené v kapustě pomáhají v boji proti artritidě, autoimunitním poruchám a astmatu. Vitamin C pomáhá ulevit ztuhlým kloubům.

A tady je předpis na můj oblíbený Kadeřávkový salát: 

Suroviny

Salát

  •  1 svazek kadeřavé kapusty, nadrobno nasekané
  •  1 šálek piniových nebo vlašských oříšků (nemusí být opražené)
  •  1 šálek jemně strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti     

Dressing

  • šťáva z 1 citron
  • ½ šálku olivového oleje

Postup

  1. Kadeřávek omyjte a osušte. Odstraňte košťál. Nakrájejte kapustu na proužky tak, že stočíte listy do ruličky a tu pokrájíte na tenké plátky. Znovu pokrájejte v jiném směru, až získáte hrst nadrobno nasekaných zelených kousků.
  2. V malé sklenici smíchejte citronovou šťávu s olivovým olejem. Sklenici zavřete víčkem a důkladně protřepejte.
  3. Přidejte piniové oříšky a sýr a dobře promíchejte s nasekanou kapustou.  Zalijte dressingem a znovu dobře promíchejte.Osolte a opepřete podle potřeby.

Dobré a zdravé chutnání a doufám, že zařadíte do jídelníčku kapustu častěji.

 

Marianna



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.