Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Život s dítětem s depresí: jak pomoct dětem s diagnózou deprese

Život s dítětem s depresí: jak pomoct dětem s diagnózou deprese
Když uvážíme, že téměř 20% dětí a dospívajících trpí před dosažením dospělosti depresemi...

Když uvážíme, že téměř 20% dětí a dospívajících trpí před dosažením dospělosti depresemi, stává se dnes život s dítětem, kterému byla deprese diagnostikována, celkem běžnou realitou. Z dospívajících s depresemi se pouze 30% se stavy úzkosti, sklíčenosti a strachu skutečně léčí, a tak je důležité, aby se problematika dětských depresí dostala více do všeobecného povědomí a popředí zájmu.

Pokud jste rodič, opatrovník, pečovatel, sourozenec nebo učitel, pověřený výchovou a péčí o dítě nebo dospívajícího s depresí, zde je pár tipů, jak těmto dětem pomoct uvolnit jejich úzkostlivou a neklidnou mysl:

1. Sledujte varovné signály: Deprese se u dětí a v dospívání dostavuje  ve vlnách. Je důležité vědět, kdy dítě prochází kritickým obdobím. Mezi největší varovné signály patří: nízká sebeúcta, uzavřenost, nezájem, beznaděj, nadměrný spánek, pocity viny a studu, chybějící motivace, zhoršení prospěchu ve škole, únava a bolesti a myšlenky na sebevraždu nebo smrt.

2. Vždy vyhledejte odbornou pomoc: Tenhle úkol nemůžete zvládnout sami. Nejste zkušený profesionál a je absolutně nezbytné zajistit dítěti odbornou pomoc. Začněte u pediatra, který vás nasměruje dál, kontaktujte místní služby v oblasti péče o duševní zdraví a požádejte o schůzku s terapeutem. Buďte podnikaví a dávejte dítěti najevo, že je od něho vítané, že hledá pomoc a podporu. Nedělejte z toho tabu.

3. Buďte pro dítě citovou oporou: Vaše dítě bude potřebovat vaši citovou podporu víc než dítě, které depresemi netrpí. Jak být přesně tam, kde vás potřebuje mít? Věnujte se společně kvalitním aktivitám, otevřeně spolu mluvte, naslouchejte mu a uznejte jeho vnitřní boj. Nepodceňujte bolest, kterou nese.

4. Zajistěte vyrovnaný a zdravý životní styl: Duševní zdraví těsně souvisí s tělesným. Proto nezdravé stravovací návyky a nedostatek pohybu může deprese dítěte ještě prohloubit. Povzbuzujte dítě k pravidelnému pohybu, jezte zdravě a pravidelně spěte. Vytvořte mu zdravé stereotypy, které může kdekoli opakovat.

5. Pomozte dítěti k pocitu sounáležitosti: Deprese nám dokáže falešně vsugerovat, že jsme osamocení, izolovaní a nechtění. Ve skutečnosti to tak ale není. Dohodněte dětem společné hraní, zajistěte jim mimoškolní skupinové aktivity, pracujte s dětmi ostatních rodičů, abyste zajistili, že budou mít kolem sebe přátele a dětský kolektiv. Ujistěte se, že chápou, že nejsou na svůj boj sami.

Zvládání depresí v době dospívání

Někdy depresím dospívajících nelze zabránit. Lze ale zabezpečit, aby dítě vědělo, že má podporu, že ho někdo poslouchá a že je obklopeno společenstvím lidí, kterým není lhostejné. Pomozte jim zbavit se pocitu osamocení, který by v nich vyvolával smutek, úzkost a často ústil v nepřipravenost pro zvládání školních povinností. Nedovolte, aby jim deprese odsunula budoucnost na vedlejší kolej.

Buďte podnikaví.  Začněte hned.

 

Reference:

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/emotional-problems/Pages/Childhood-Depression-What-Parents-Can-Do-To-Help.aspx

 

 

 

 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.