Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

První pobyt v táboře

První pobyt v táboře
Přišlo léto a s ním nastává čas poslat svého potomka na jeho první tábor. Pro mnoho rodičů je to velká událost. Jak to váš synek nebo dcerka zvládne a jak to zvládnete vy?

Tady je pár tipů na pomoc, aby to pro vás bylo jednodušší.


Výběr tábora

Máte k dispozici velmi pestrou nabídku od táborů pro všechny děti po tábory jenom dívčí nebo chlapecké, od táborů v okolí vašeho domova po tábory vzdálené. Vybírejte společně se svým potomkem a zvolte si priority. Navštivte pár táborů předem a dejte na svůj dojem.

1.    Začněte trénovat samostatné spaní

Pokud váš potomek ještě nikdy nespal mimo domov, můžete začít tím, že uspořádáte dětskou party s přespáním u kamaráda, nebo třeba u příbuzného, u kterého jste ještě nikdy nebyli na delší dobu. Tím si zvykne na přespávání mimo domov v neznámém prostředí. Hlavně ho neodvážejte domů, jakmile zavolá.

2.    Základní životní potřeby

Sestavte si seznam základních životních potřeb, ale nepřežeňte to. Přidejte pár věcí navíc pro potěšení, třeba nové ponožky, apod. Vaše dítě se bude cítit připravené. Malý příruční ventilátorek s rozprašovačem vody dokáže za horkého dne na táboře udělat divy.

3.   Hoďte řeč

Promluvte si upřímně se svým malým táborníkem o tom, co od tábora oba čekáte. Nevyvolávejte v něm pocit, že bude tábor milovat. Řekněte mu na rovinu, že si bude muset zvyknout a že když se mu bude stýskat, je to úplně normální.

4.    Neprodlužujte loučení

Až ho vyložíte na táboře, rozlučte se vesele a krátce. Hlavně žádné slzy a emoce. Když budete plakat, vaše dítě z toho bude mít pocit viny, že vás opustilo. Řekněte mu, ať si to užije, ať vám píše, ale neslibujte, že si ho odvezete, když bude chtít.

5.    Pryč se starostmi

Musíte se uklidnit a přestat se děsit věcí jako sprchování, mazání krémem proti slunci, česání, stříhání nehtů a tak dále. V táboře se vám o potomka postarají.

6.    Možná zhubne, ale hladovět nebude

Děti budou celé dny v pohybu, budou běhat, a tak mohou třeba i něco té váhy shodit, ale nemusíte se bát, že by vaše dítě nejedlo a nikdo by si toho nevšiml a neupozornil vás.

7.    Žádné namátkové kontroly

Tohle je spíš pravidlo než tip. Táborové kadibudky jsou jen pro silné nátury a na dálku čistotou nevoní, tak tam raději nechoďte.

8.    Neprotahujte odjezd

Jakmile dítě v táboře odevzdáte, zbytečně už se tam nezdržujte. Než odjedete, obejměte se na rozloučenou u stanu a neohlížejte se víc než jednou.

9.    Pošta

Děti rády píší z tábora dopisy. Přibalte jim s sebou nějaké dopisní papíry a obálky se známkami. Až jim budete psát vy, můžete se ptát, ale nevyvolávejte v dítěti pocit, že o něco přichází, když není doma. Dejte jim vědět, že jste rádi, že si mohou užívat nová dobrodružství.

10. Nezapomeňte na podporu

Je těžké odeslat potomstvo na tábor, ale bez ohledu na to, jestli se váš potomek na tábor vydal z vlastní vůle, nebo jste ho tam poslali vy, je nutné, abyste toto rozhodnutí podpořili. Letní tábory dětem dávají nová přátelství a možnost emocionálního i sociálního růstu.

 

Marianna 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.