Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

Mateřství – náročný a vzrušující přechod z existence do života

Mateřství – náročný a vzrušující přechod....
Ke každému složitému stroji se přikládá návod k použití a každé náročnější práci předchází školení.

Lidské tělo a mysl je složité soustrojí a mateřství je náročná a neúprosná práce. Nedostáváme však žádnou příručku, jak se efektivně vypořádat s jeho zapeklitostmi, ani příležitost k proškolení pro tu nejtvrdší práci na světě. Okamžik, kdy oznámíte, že zakládáte rodinu, je zároveň okamžikem, kdy si uvědomíte, že potřebujete pomoc. 

Problémem paradoxně je, že pomoc je k dispozici a že jí je až přespříliš! Na hlavu se vám snesou hromady rad od lidí známých i neznámých, nemluvě o milionech knih, webových stránek a článků, které vám říkají, co a jak musíte změnit a co musíte udělat, abyste získala titul „nejlepší máma na světě". Od chvíle, kdy vyměníte první plenku, až po okamžik, kdy vám potomek vyletí z hnízda, jste zahrnována varováními, z nichž vám běhá mráz po zádech, a doporučeními, ze kterých vám jde hlava kolem. Jako máma dvou roztomilých rošťáků (ve věku 4 a 7 let) se rozhodně nehodlám připojit k tomu výše uvedenému seznamu, chci vám jenom říct, že dobré věci nelze dělat špatně, a naopak, špatné věci nelze dělat dobře!

Život je dlouhá řada probuzení

Kdo nedělá chyby, nezíská zkušenosti, a kdo nemá zkušenosti, nezíská moudrost. To neznamená, že se musíte všechno naučit jen ze svých omylů a chyb. Je to ale výzva k tomu, abychom svoje chyby poznali a přijali a vytěžili z nich poučení, které nám zbystří mozek a dovede nás k tomu, že až se příště ocitneme ve stejné situaci, budeme si vědět rady. Rady a návody nemusíme hned zavrhovat, ale měli bychom mít na paměti, že pro nás matky spousta obecných konvencí neplatí. Naše děti nás svou jiskřivou osobitostí naučí to či ono o životě a vycvičí nás, jak se poprat s výzvami, které před nás život staví. Někdy překvapíme sami sebe, když si poradíme se situací velmi nekonvenční. To je důkazem jediné věci – že naším nejlepším vodítkem byla, je a bude naše vlastní zkušenost. A proto nemá smysl trápit se nad tím, když nám dobré rady nebo pravidla, která stanovili odborníci na dokonalé mateřství, prostě nesedí. Mateřství rozvíjí naši mysl i duši a umožňuje nám růst.

Není růže bez trní

Nedostatek spánku, úprava jídelníčku, změny v práci a kariéře, proměny fyzického a zdravotního stavu, to je jenom část nekonečného seznamu, který provází každou maminku počínaje těhotenstvím, protože asi nikdo jiný neprojde za život takovým množstvím změn. Je jich tolik v oblasti fyzické i psychické, že ani není technicky možné ke všem vyhledat pomoc. Ne vždycky se podaří vybudovat rodinu, o které sníme, ale život, a život s dětmi tím spíš, je zkrátka nevypočitatelný. A právě v tom je jeho přitažlivost a výzva. Možná bude velkou zkouškou vašich profesních ambicí, ale každá dobrá věc něco stojí. A pokud jde o ty výzvy, o ně rozhodně nebude nouze! Přesto je mnoho způsobů, jak skloubit svoje individuální nároky s nároky svých dětí. Svobodným maminkám bude nepochybně dost často opravdu horko, ale když se budete ve věcech mateřství řídit vlastním „selským rozumem", pravděpodobně chybu neuděláte, protože maminky obvykle mívají velkou dávku intuice a dobrý odhad. Rady od druhých jsou potřebné, ale ne vždycky efektivní. Odpovědi na své problémy obvykle najdete nejjistěji ve svém vlastním nitru. Každý den s dětmi je zvláštní dar a zvláštní dar se musí rozbalovat opatrně. Budete překvapena, co všechno stojí za jediný dětský úsměv, který nám rozjasní i ten nejdeštivější den! A nakonec, když se sama rozhodnete, že budete šťastná a spokojená, kdo vám v tom může zabránit?!

m.



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.