Posíláme do celého světa
Česky Česky
CZK
Přihlásit se
Přihlášení

Kvalitní snadno přizpůsobitelné samolepící štítky nejen pro děti

10 zásad, jak vychovat hodné a dobře socializované dítě

10 zásad, jak vychovat hodné....
Rodičovství je velmi náročná funkce. Pokud nejsme dostatečně pečliví, může se stát, že se soustředíme na jeden aspekt a ostatní necháváme stranou.

Často vídám rodiče, kteří se příliš soustředí na disciplínu v tom tradičním smyslu s ohledem na změnu chování. Často se zaměříme na to, „co mám dělat, když…“ nebo „jak mám docílit, aby…“ a ztrácíme potřebný nadhled.

Ve skutečnosti je mnoho věcí, které jsou ve výchově důležitější než metody a postupy, které používáme, abychom jimi řídili chování dětí.

Zde je 10 věcí (bez pořadí), které jsou důležitější než všechny možné výchovné metody.


1. Vztah

Největší vliv na děti mají vztahy, které s nimi máme. Naše vztahy jsou totiž modelem pro jejich vztahy v budoucnu. Když máme zdravý vztah založený na respektu, empatii a soucítění, vytvořili jsme dobrý základ a naše děti vyrostou s vědomím, že takto mají vztahy vypadat, a nespokojí se s ničím jiným. Pokud je ovšem náš vztah založený na podřízenosti, donucení a manipulaci… asi už tušíte, kam mířím.

Kromě toho závisí na našem vzájemném dobrém vztahu i míra, jak moc děti ovlivníme. Děti budou spíše poslouchat dospělého, k němuž mají těsný vztah, a budou s ním lépe spolupracovat. Jinými slovy, pokud si vybudujeme důvěru a komunikaci, dokud jsou děti malé, budou se k nám vracet, i až malé nebudou. Naše těsné pouto pomáhá v dětech budovat silnou mysl a naše citlivost ve vztazích udává tón, jakým nám budou odpovídat (jsou jako naše malá zrcátka).

2. Vaše brýle

Když se podíváte na své dítě, koho vidíte? Vidíte na něm to dobré, nebo to špatné? Způsob, jak o dětech přemýšlíme, má vliv na to, jak s nimi zacházíme. Vaše myšlenky také ovlivňují, jak se cítíte emočně i fyzicky během dne. Poznámka „je zrovna v telecích letech“ je nejlepší cesta k tomu, abyste u potomka hledali, co „telecího“ zrovna udělal, a snažili se to korigovat.

Snažte se raději takovéhle negativní myšlenky převést na pozitivní, jako třeba „je samostatný a vtipný!“ Zkuste se dívat na špatné chování jako na podnět, abyste pomáhali, ne abyste drtili. Korekce je potřeba mnohem méně často, než si myslíte.

Také dávejte pozor na to, co říkáte a jakým tónem to říkáte. Lori Petro píše ve své práci Teach Through Love, „dejte pozor na to, jakými slovy mluvíte o svém dítěti. Děti se rychle začnou samy na sebe dívat přes tytéž brýle, kterými je vidíte vy. Buďte opatrní na slova jako „nešika“ nebo „darebák“. Děti se samy uvidí tak, jak je vidíte vy.

3. Váš vztah ke druhé polovičce

Vaše děti neustále pozorují a tím se učí. Způsob, jak komunikujete se svým partnerem, se pro ně stane normou. Šťastní rodiče mají šťastné děti. „Základem šťastné rodiny je silný láskyplný vztah mezi rodiči. Jednoduchou, ale nejdůležitější věcí, kterou pro své děti můžete udělat, je ze všech sil budovat co nejlepší vztah se svým partnerem. Když děti uvidí, jak vám to klape, budou vás napodobovat a budou nejspíš dobře vycházet se sourozenci i s kamarády. Každá kapka energie, kterou investujete do svého vztahu, se vám ve vašich dětech mnohonásobně vrátí.”

4. Atmosféra doma

Všechno, co jste tu probrali, společně vytváří atmosféru vašeho domova. Pokud máte láskyplné a pevné vztahy, váš domov bude vlídný a přívětivý. Jestli máte s partnerem, nebo i s dítětem neshody, nebo pokud je mají vaše děti mezi sebou vzájemně, utrpí tím atmosféra celého vašeho domova. Stalo se vám už někdy, že jste přišli k někomu domů a cítili tam negativní atmosféru?

Chcete přece, aby váš domov byl nebem na zemi – bezpečným, hřejivým, vstřícným a láskyplným místem pro všechny členy rodiny. „Nejlepší způsob, jak udržet děti doma, je udělat pro ně domov příjemným – a odpustit trochu páry.“ Nemusíte ale té páry odpouštět tak moc, dokud dětem nebude 16.

5. Jak komunikujete s ostatními

Jak jednáte s úředníkem v bance, s prodavačem v obchodě, s obchodníkem telemarketingu? A co s rodiči a tchánem s tchyní? Albert Einstein jednou řekl, „Vytvořit příklad není hlavním způsobem, jak někoho ovlivnit, je to jediným způsobem.“

6. Společenský život

Účastníte se života nějaké komunity? Kromě toho, že tím vytváříte příklad, je charitativní činnost, chození do kostela, nebo jakákoli jiná dobrovolná a prospěšná společenská aktivita skvělou školou života. Děti vidí v širších souvislostech, jak jejich aktivita může ovlivnit život mnoha jiných lidí. Pomáhá jim to formovat smysl pro zodpovědnost a posilovat pozitivní hodnoty.

7. Škola

Ať už si vyberete soukromou školu, státní školu, domácí vyučování, nebo školu hrou, vaše volba bude mít na vaše děti velký vliv. Vybírejte pečlivě. Vrstevníci jsou pro děti silným magnetem, ale pokud budou naše vztahy s dětmi tam, kde mají být, náš vliv bude přesto silnější.

8. Vaše rezerva

Jak je plná? Abyste mohli pečovat o ně, musíte pečovat o sebe. Když máte plnou rezervu, jste trpělivější, empatičtější a máte víc energie. A nejen to. Když dítě vidí rodiče, kteří mají respekt sami k sobě, tuto vlastnost od nich přebírá. Zařaďte se zpátky na svůj seznam.

9. Média. Televize. Videohry. Sociální média.

Neustále vašim dětem posílají zprávy! Já nechávám děti dívat se na televizi a hrát hry na počítači, takže se tady nebudu nijak důrazně stavět proti médiím. Je ovšem potřeba vědět, co vaše děti stahují a na co se dívají. Můj syn nedávno řekl něco pro něho naprosto netypického. Bylo to z jedné kreslené postavičky. Věděla jsem, kde to vzal, a tak jsme si mohli sednout a popovídat si o rozdílech mezi světem kreslených seriálů a tím skutečným. Jsem ale ráda, že zatím nemají účet na Facebooku.

10. Základní potřeby

Adekvátní výživa a pohyb nejsou nezbytné jenom pro správný vývoj vašeho dítěte, ale ovlivňují i jeho chování. Cvičení dětem pomáhá naučit se soustředění, omezovat výbuchy hněvu a zdokonalovat motoriku.

 

“Kdybych měl začít s výchovou svého dítěte znova od začátku, nejdřív bych vybudoval sebeúctu a teprve potom dům. Prstem bych víc kreslil a méně hrozil. Méně bych zakazoval a více ukazoval. Místo pohledu na hodiny bych si hodiny hleděl svého dítěte. Víc bych chodil na procházky a pouštěl draka za provázky. Nehrál bych si na vážného, ale vážně bych si hrál. Proběhl bych více plání a prohlédl více hvězd. Méně bych zazlíval a víc se mazlíval.”

Diane Loomans

 



ODBĚR NOVINEK


Posíláme krásné e-maily. Při registraci navíc získáte 15% slevu na první objednávku.