Saláty na letní grilovačku

Jakmile se letní sluníčko zabydlí na obloze, sezóna grilování je tu jako na koni. Protože často trávime léto v Kanadě, i nás zasáhla horečka zvaná barbecue. Grilování v Kanadě zdaleka neznamená jenom žhavit rožeň a vychutnávat kulinářské speciality pod širým nebem. Spíše než kulinářskou záležitostí je totiž záležitostí společenskou a vyjádřením národní pospolitosti a sounáležitosti s rodinou a přáteli. Je to neoddělitelná součást kanadského životního stylu. Často pořádáme grilovačky pro rodinu i přátele, abychom všichni vychutnali léto plnými doušky. K pravidelnému menu patří samozřejmě hamburgery a hotdogy, ale bez chutných příloh by byly trochu fádní. Dokonalá příloha ke grilovaným pokrmům musí být zdravá, aby vyvážila vyšší příjem živočišného tuku v grilovaném mase, a musí být snadná na přípravu. Proto se grilovaným pochoutkám nejlépe daří ve společnosti salátů, které všechny tyto požadavky splňují. Ráda se s vámi podělím o své oblíbené přílohy, které mají vždycky úspěch.

Salát z melounu, sýru feta a máty

Tento salát chutná tak dobře, jak vypadá. Je chladivý a osvěžující a krásně zkrotí i pálivý grilovaný steak.

Porcí: 8

Suroviny:

• 1 vychlazený meloun (cca 3 kg)

• 1 ½ šálku rozdrobeného sýra feta

• 1 šálek nasekaných čerstvých lístků máty

• šťáva ze 3 limetek

• ¾ lžičky mletého černého pepře

• 1 ½ lžičky soli

• ½ šálku extra panenského olivového oleje

Postup:

• Odstraňte slupku z melounu, vyberte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky asi 2x2 cm.

• Kostičky hoďte do cedníku a nechte okapat přebytečnou šťávu.

• Olivový olej nalijte do malé misky a vyšlehejte s limetkovou šťávou a kořením, dokud se dokonale nespojí.

• Kostičky melounu přesypte do velké mísy a pokapejte připraveným dresinkem. • Přisypte nasekanou mátu a protřepejte, aby se obalila v dresinku.

• Navrch nadrobte sýr feta a lehce zamíchejte, aby byl v salátu rovnoměrně rozvrstvený.

• Podávejte hned!

Salsa z manga a koriandru

Léto je doba manga a grilování. A když se to spojí dohromady, vznikne skutečný zázrak. Tento osvěžující salát má říz, který mu dodává čili a limetka, a i obyčejného grilovaného lososa promění v noblesní pokrm.

Porce: 2-3

Suroviny:

• 1 velké zralé mango

• 1 malý svazek koriandru

• 1 středně velká červená cibule, 

• šťáva z 1 limetky

• 1 červená čili paprička zbavená semen a najemno nasekaná

• sůl a čerstvě umletý černý pepř podle chuti

Postup:

• Nakrájejte dužinu manga na kostičky asi 2x2 cm a dejte je do servírovací mísy.

• Přidejte ostatní suroviny a špetku soli a koření.

• Všechno smíchejte a přikryté dejte aspoň na 30 minut do lednice.

• Podávejte chlazené.

Salát z restované červené cibule

Štiplavá červená cibule se promění v lahodně sladkou a vláčnou hmotu, jejíž přítomnost dělá z jakéhokoli obyčejného jídla něco naprosto mimořádného. Stačí k tomu jenom troška vynaloženého úsilí!

Porce: 4-6

Suroviny:

• 3 červené cibule, oloupané a nakrájené na půlměsíčky

• 2 polévkové lžíce octa balsamico, nebo červeného vinného octa

• 1 polévková lžíce olivového oleje

• 1 lžička cukru

Postup:

• Nakapejte olej na velkou pečicí pánev a nahřejte při střední teplotě dodo zpěnění.

• Přidejte červenou cibuli a dobře promíchejte, aby se obalila horkým olejem.

• Restujte 15 minut, dokud cibule nezměkne, a potom vmíchejte ocet.

• Přisypte cukr a zamíchejte.

• Duste dalších 15 minut za častého míchání, až cibule zkaramelizuje a začne být mírně lepkavá.

• Sundejte z ohně a nechte vychladnout. •

Dobrou chuť!

Doufám, že tyto předpisy vás inspirují k mnoha dalším nápadům na přílohy a posunou menu vaší grilovací party o stupínek výš.

Krásné léto!

Marianna

Vytisknout