Kuřecí korma s rozinkami

I když děti a koření jsou často dva neslučitelné světy, u nás doma je to jinak. Mí kluci si rádi namáčejí prsty do krémového kari a s pocitem absolutní blaženosti je olizují. K jejich nejoblíbenějším jídlům patří kuřecí korma, která je nejjemnější z kořeněných exotických jídel. Kořeněnou chuť vyvažuje sladká jemná smetana a rozinky dodávají jídlu tu pravou dávku sladkého ovocného aroma. Zkuste své potomky pohostit koktejlem chutí této jemné indické lahůdky. Aby bylo jídlo ještě zdravější, můžete přihodit i pár kousků zeleniny jako mražený hrášek, sladké brambory nebo cukinu, nebo nahradit smetanu nízkotučným jogurtem, abyste snížili energetickou hodnotu. Nabídněte tedy kormu dětem – pomůžete jim adaptovat jejich mlsné jazýčky na nové zajímavé chutě.

Porce: 4

Suroviny:

• 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, nakrájená na malé kousky

• ½ konzervy kokosového mléka

• 150 g nízkotučné smetany

• 150 g nízkotučného jogurtu

• ½ šálku kuřecího vývaru

• 2 hrsti směsi zeleniny (mrkev, hrášek, houby, apod.)

• 1 hrst opražených plátků mandlí

• ¼ šálku rozinek

• 4 oloupané stroužky česneku

• 1oloupaný čerstvý kořen zázvoru

• 1 střední cibule, nadrobno nasekaná

• 1 lžička čerstvého koriandru, nadrobno nasekaného

• 45 g přepuštěného másla nebo ghí

• 1 kus celé skořice

• 1 lžička mletého kmínu

• 1 lžička mletého koriandru

• 2 zelené lusky kardamomu, rozloupnuté

• 4 celé hřebíčky

• 2 bobkové listy

• 2 lžíce vody

Postup:

• Dejte cibuli, zázvor a česnek do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu.

• Do velké pánve se silným dnem dejte velkou hrudku přepuštěného másla a rozehřejte při střední teplotě.

• Přidejte celé koření a přisypte mleté.

• Restujte za stálého míchání několik minut, potom přidejte připravenou pastu.

• Stále míchejte a restujte směs dalších asi 6-8 minut, dokud mírně nezhnědne.

• Přidejte kousky kuřecích prsou a zeleninu a restujte, dokud nebude maso rovnoměrně hnědé.

• Přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu.

• Zmírněte teplotu, přidejte rozinky a vařte 15 minut bez pokličky, dokud nezměkne maso a nezhoustne omáčka.

• Mezitím zašlehejte smetanu do jogurtu, aby vznikla hladká směs, a přidejte do masové směsi s kořením.

• Ohřívejte další 4 minuty, ale nevařte, aby se smetana nesrazila.

• Odstraňte celé kousky koření a zbytek přelijte do velké servírovací mísy.

• Posypte nasekaným koriandrem a opraženými mandlemi a podávejte teplé.

• Jako příloha se hodí dušená rýže nebo indický chléb. 

Dobrou chuť!

Marianna :)

Vytisknout