Těstoviny se špenátem, olivami a piniovými oříšky

Co uvařit k večeři, to je jedna z nejtěžších otázek pro mámy, jako já! Vždycky, když dostanu nápad na nějaké jídlo, tak musím ohlídat:

Dá se to zvládnout snadno a rychle?

Je to zdravé a vhodné pro děti?

Snědí to bez reptání?

Na všechny otázky odpovíte spolehlivě ano jídlem s těstovinami. Je nabité sacharidy, takže po nich bude potomek sršet energií, a díky vláknině a kyselině listové bude i zdravý. Navíc vám těstoviny dávají možnost experimentovat s omáčkami a přísadami, abyste dokonale vyladili chuť tak, jak to mají vaši potomci rádi. Dodejte tomu říz pikantní domácí rajčatovou omáčkou, nebo naopak zjemněte chuť smetanovou omáčkou a nezapomeňte přihodit trochu zeleniny, aby to mělo ty správné živiny.

Včera mi leželo ve spíži několik listů špenátu, a tak jsem je hodila do hrnce těstovin se smetanovou omáčkou, které jsem zrovna vařila k večeři. A po nich tam šel zelený hrášek, opražené piniové oříšky a olivy. Výsledek byl chutnější, než jsem čekala – jídlo mělo tu správnou smetanovou jemnost, ale přitom v něm byly křupavé kousky zeleniny a to všechno korunovala oříšková příchuť. Dětem kupodivu zelenina nevadila a za okamžik měly prázdné talíře – muselo jim to opravdu chutnat!

Tak si zkuste takovouhle večeři, na kterou neohrnou nos ani hodně vybíraví jedlíci. Pohrajte si s tvary těstovin, aby si to děti užily.

Porce: 4

Suroviny:

• 340 g těstovin ("škebličky")

• ½ hrnku strouhaného parmezánu

• 150 g špenátových listů (zbavených košťálů a nahrubo nasekaných)

• 280 g mraženého hrášku, rozmraženého a osušeného

• 2 lžíce piniových oříšků, cca minutu restovaných

• ¼ hrnku vypeckovaných oliv

• 1/3 hrnku kuřecího vývaru bez glutamátu

• ¾ hrnku nízkotučného margarinu (směs 1:1 s máslem)

• čistá sůl a čerstvě umletý černý pepř

Postup:

• Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte těstoviny.

• Vařte podle pokynů na sáčku, dokud nejsou těstoviny al dente. Minutu před koncem vaření přidejte hrášek.

• Slijte přes cedník a vraťte zpátky do hrnce.

• V jiném hrnci spařte špenát, nechte 3 minuty ve slané vodě, také slijte přes cedník a zatím nechte zvlášť.

• Nalijte kuřecí vývar do velké pánve a vmíchejte margarin, dokud se dobře nespojí.

• Přiveďte směs k varu a na mírném ohni vařte asi 5-7 minut do zhoustnutí.

• Do směsi přimíchejte parmezán a povařte, dokud se neroztaví.

• Nalijte omáčku do hrnce s těstovinami a hráškem.

• Přidejte špenát, olivy a piniové oříšky a promíchejte.

• Podle chuti přidejte sůl a čerstvě umletý pepř.

• Naservírujte do misek a hned podávejte.

Marianna

Vytisknout