Moje oblíbené podzimní jídlo.

Podzim je stoprocentně jedno z mých nejoblíbenějších období. Je to doba sklizně, chladnějšího počasí, polévek a teplých večeří, návratu do školy a podzimního dýňování, na které tak ráda chodím s dětmi. To všechno mě naplňuje radostí, pocitem tepla, jistoty a blízkosti přátel a rodiny. A jak jinak oslavit meteorologický začátek podzimu než opečenou dužinou z dýně Hokaido. Je to to nejlepší jídlo pro podzimní večer, když se rodina vrátí domů po odpoledni stráveném venku.

Opečená dužina dýně Hokaido je jak výtečná na chuť, tak bohatá na živiny. A tady je recept na výbornou pečenou dýni, která je symbolem podzimního času. Přidejte sklenici dobrého vína, veselou společnost a bude vám určitě báječně. 

Suroviny

Na 3-4 porce

1) 2 kg dužiny dýně Hokaido. 
2) Připravte si 3 stroužky česneku
3) 2 -3 lžíce slunečnicového oleje. Můžete ale použít i jakýkoliv jiný olej, který máte rádi.
4) Pepř a sůl
5) 4 -5 lžiček sezamu. 

Příprava

- Očistěte dužinu, odstraňte semínka a nakrájejte dužinu na kousky ve tvaru písmene U. Poklaďte kousky na pekáček vyložený pečicím papírem. Slupka dýňové dužiny je také jedlá
- Oloupejte česnek a prolisujte ho do malé misky. Smíchejte s olejem a přidejte pepř a sůl.
- Naneste tenkou vrstvu česnekové marinády na pokrájenou dýňovou dužinu a posypte sezamem.
- Pečte v předehřáté troubě při teplotě 200° C asi 23 minut.

 

Dýně Hokaido v kuchyni                                                                                                   

Dýně Hokaido má velmi mnohostranné využití a je jen na vaší fantazii, jak ji připravíte. Šťavnatá a sladká dužina dýně Hokaido se často vaří s máslem a bylinkami, připravuje se z ní polévka, nebo se opéká s brambory. Používá se jako ingredience do různých dušených pokrmů. Dají se z ní vyrobit i muffiny, koláče, sušenky, chlebíček nebo dort. Dá se vařit, péct, dusit, připravovat v mikrovlnné troubě, restovat, pražit nebo smažit. Semínka dýně Hokaido jsou ideální do nádivky.

Vytisknout