Koláč s chřestem a kozím sýrem

Na jaře jsem vždycky líná a většinu tohoto období si dávám snídani a oběd v jednom. O víkendech nemusím vstávat brzy a dělat snídani a obvykle si nechám dost času na to, abych si mohla pro tenhle jarní rozmar ukuchtit opulentní oběd. Koláč s chřestem a kozím sýrem je vynikající baštou ze sezónních produktů. Je jednoduchý na přípravu, zvlášť když na něj použijeme koupené listové těsto. Je to rychlé a ušetří to nádobí. A moje líné já jásá! Těsto si samozřejmě můžete připravit i doma, ale kupované chutná stejně dobře a ušetří spoustu práce. Aby ovšem výsledek stál za to, použijte jedině máslové listové těsto. Těsta s hydrogenovanými oleji nejsou zdaleka tak chutná.

Na tento koláč se hodí bílý kozí sýr, který má střízlivou ne příliš silnou vůni. Můžete použít i měkčí variantu v tubě, ale má jinou chuť. Také dejte pozor, abyste koláč nenechali v troubě příliš dlouho, protože chřest musí zůstat křehký a křupavý, nesmí být gumový. Jakmile vyřešíte tyto drobnosti, rozdráždí vám jarní koláč smysly svou rustikální vůní a svou nakyslou sýrovou chutí vám prosvětlí den. Posaďte se na zahrádku na sluníčko, vychutnejte si koláč s chřestem a sýrem a užívejte jaro plnými doušky.

Porcí: 8

Suroviny:

  • 1 plát listového těsta, rozmrazeného
  •  15 výhonků chřestu, omytých a očištěných
  • 5 dkg rozdrobeného kozího sýra
  •  1 šálek sýra Gruyère 
  • 2 plátky citronu
  • 2-3 vejce
  • 1 vaječný bílek rozšlehaný s 1 lžící vody

 

Postup:

  • Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Rozválejte těsto na pečicím papíře a ořízněte ho ostrým nožem do obdélníku.
  • Na několika místech ho propíchejte vidličkou a důkladně potřete ušlehaným bílkem, aby bylo po upečení lesklé.
  •  Přeneste těsto na plech a vložte do horké trouby.
  •  Pečte 10 minut, dokud těsto nenabyde.
  •  Mezitím pár minut povařte výhonky chřestu a nechte okapat v cedníku.
  • Zabalte je do navlhčených papírových ubrousků a vařte v mikrovlnné troubě 4 minuty.
  • Vyndejte těsto z trouby a rozdrobte na ně sýr Gruyère.
  • Navrch nasypte rozdrobený kozí sýr a vrstvu sýra hustě poklaďte výhonky chřestu.
  •  Navrch rozbijte vejce a dejte zpátky do trouby.
  •  Pečte 15 – 20 minut, dokud se nesrazí bílky. Žloutky zůstanou částečně tekuté. Navrchu by se měla vytvořit zlatavá krusta.

·       Vyndejte koláč z trouby, pokapejte čerstvě vymačkaným citronem, nakrájejte na silnější dílky a servírujte.

·       Dobrou chuť a krásné jaro všem!

 Marianna

Vytisknout