Nejlepší banánový chlebík

Banán je vynikající zdroj energie a kromě toho je plný draslíku, vitamínů C a B6 a vlákniny. To všechno dohromady se postará o to, aby děti byly čilé a zdravé. Ještě tak kdyby to moje děti vzaly na vědomí! Jenže oni jsou náruživí odpůrci banánů. A tak jsou všechny banány u nás doma odsouzené k tomu, že dříve nebo později dospějí do přezrálého tečkovaného stádia. Ovšem podařilo se mi najít pro tenhle banánový problém řešení – úžasně jednoduchý předpis na banánový chlebík.

Banánový chlebík je lahodně vlhký a přitom není přeslazený ani příliš hutný. Je přesně takový, jaký chutná dětem ke svačince. Klíčem k úspěchu je výběr správných banánů. Musí být už lehce nahnědlé a měkké. Která mamka by odolala a neudělala z nich dětem pochoutku. Po jednoduchém receptu koneckonců každý rád sáhne. Nejsou potřeba žádné zvláštní přípravy, stačí všechno nastrkat do mísy a rozmixovat. Můžete i zaimprovizovat podle stravovacích potřeb svých ratolestí a vyrobit bezlepkovou variantu, anebo proteinovou bombu, když přidáte merklík, čili quinou. Meze se nekladou ani různým vylepšením v podobě šťavnatých rozinek, požitkářských kousků čokolády, nebo křupavých oříšků, aby děti zhltly plátky chlebíku dvakrát tak rychle!

Banánový chlebík můžete podávat k snídani, dát ho dětem na svačinu, nebo na přivítanou ze školy, vytáhnout se s ním na burze domácích výrobků, nebo udělat ze svých ratolestí malé pekaře a vyrábět společně.

A tak vyzkoušejte předpis na banánový chlebík, a uvidíte, že se z vašich odpůrců banánů stanou přes noc jejich milovníci!

SUROVINY:

  • 1 ½ šálku hladké mouky 
  • 4 banány, oloupat a rozmačkat 
  • 2 vejce, našlehat
  •  ½ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 šálek cukru
  •  ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • ½ šálku másla

Postup:

  • Utřete máslo s cukrem, až je nadýchané. Stačí použít obyčejnou šlehací metlu.
  • Přidejte vejce a šlehejte, dokud není směs dobře promíchaná. 
  • Vmíchejte rozmačkané banány a odložte. 
  • Promíchejte mouku se špetkou jedlé sody a soli a vmíchejte je do odložené směsi. 
  • Všechno promíchejte, až vznikne řídké krémové těsto, potom přidejte vanilku.
  • Není čas? Tak se s tím nepárejte a rozmíchejte všechno najednou v jedné míse. :)
  • Vymažte formu na pečení máslem a vysypejte moukou.
  • Nalijte do ní těsto a dejte do vyhřáté trouby.
  • Pečte hodinu při 180 stupních dozlatova, dokud se chlebík nepropeče.
  • Vyndejte z trouby a ochlaďte ve formě.
  • Vyklepněte z formy a nakrájejte na tenké plátky.

 

Podávejte hned a zbytky uchovávejte v ledničce.

Doufám, že si ho Vaše děti zamilujou stejně jako ty moje.

Marianna

Vytisknout