Salátové závitky - zábavná večeře

Doba večeře je ideální denní doba, kdy se může sejít celá rodina. Ráda svým dětem vařím zdravá jídla a využívám k tomu každou příležitost. Jeden z předpisů, na kterých v poslední době vyloženě ujíždím, jsou ty úžasné vietnamské závitky z hlávkového salátu.

Naše rodina si tohle jídlo vždycky užije. Závitky si totiž dokážou vyrobit sami. Moje děti obzvlášť baví vařit smažené nudle. Když je zapojíte do přípravy jídla, kladete vlastně základní kameny k tomu, aby si později dokázali připravit nejrůznější kulinářské výtvory sami.

Předpis na vietnamské závitky

Suroviny na přípravu náplně

Tady budete potřebovat především maso a koření.

Na náplň si připravte:.

  •  ½ kg mletého hovězího
  •  1 ½ čerstvého kořene zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  •  2 červené čili papričky zbavené semen a nakrájené na jemné proužky
  •  šťáva z 1 limetky
  •  2 stroužky česneku, utřené
  • 1 mrkev
  •  2 listy limetky najemno nasekané
  •  2 lžíce omáčky hoisin sauce
  •  1 lžíce slunečnicového oleje

Jak pokrm podávat

Jakmile smícháte všechny suroviny na náplň, budete potřebovat ještě další suroviny na dochucení. Cokoliv z tohoto seznamu podle potřeby vyměňte za jinou posypku, kterou máte rádi.

  •  Směs salátových listů (ledový salát a locika) , omyté a osušené
  •  2 šalotky nakrájené najemno
  •  2 velké hrsti osmažených nudlí – já používám vlasové, ty se dají koupit v každém čínském nebo vietnamském obchodě
  •  Jedna velká hrst lístků máty, nahrubo nasekaných
  • Jedna velká hrst lístků koriandru, nahrubo nasekaných
  •  1 limetka nakrájená na dílky

 

A teď to všechno dáme dohromady

Tady je návod krok za krokem, jak vyrobit vietnamské závitky.

  •  Pokapejte olejem velký rendlík a zahřívejte, dokud se olej nezpění
  •  Přidejte česnek, zázvor a červené čili papričky a míchejte asi minutu, dokud směs nezačne vonět.
  •  Vmíchejte mleté hovězí a restujte za vysoké teploty. Vařečkou rozdrťte hrudky a vařte do zhnědnutí.
  •  Přidejte lístky limetky a přelijte trochou omáčky Hoisin Sauce.
  •  Pokapejte směs limetkovou šťávou a míchejte, dokud se nespojí.
  •  Vařte, dokud směs nevyschne a nezačne být lepkavá.
  •  V této fázi můžete masovou náplň odstavit ze sporáku a potom ohřát těsně před podáváním.
  •  Podávejte v misce s listy salátu, šalotkou, nudlemi. Všechny přísady podávejte odděleně ve zvláštních miskách.  Zábavnější verze je, když si hosté balí závitky do salátových listů sami!
  • Tip: Vymačkejte na směs šťávu z dílků limetky, abyste jí dodali ten správný říz

Doufám, že vám bude chutnat tak jako mně a mým dětem. Výborně se hodí i pro větší společnost. Návštěva si jistě užije i aktivní účast na přípravě pokrmu.

m.

Vytisknout