Recepty na silvestrovské jednohubky

Přichází doba svátků a s ní důvod k večírkům a sešlostem. Po Vánocích je nejbližším termínem Silvestr. Hledala jsem tipy na jednoduché, ale chutné občerstvení pro silvestrovskou party a objevila jsem pár dobrých receptů na občerstvení, které nejen výborně chutná, ale je také zdravé a nedá práci.

Podělím se s vámi o dva z nich, které se vám budou hodit při přípravě silvestrovského stolu.

Okurkové jednohubky se šlehaným sýrem Feta, sušenými rajčaty a bazalkou

Suroviny:

Na šlehaný sýr:

  • 170 g kvalitního sýra Feta, rozdrobeného
  • 60 g krémového sýra o pokojové teplotě,
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy,
  • 1/2 lžičky soli,1/4 lžičky čerstvě umletého černého pepře,
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 2 velké okurky nakrájené na kolečka, osušená a nakrájená sušená rajčata, 1/2 hrnku nasekané čerstvé bazalky

Postup:

1. Nejdřív našlehejte sýr Feta. Dejte sýr Feta společně s krémovým sýrem do misky mixéru a použijte na mixování sekací nože. Pulsním sekáním sýry rozmixujte. Přidejte citronovou šťávu, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře a mixér znovu zapněte. Během mixování pomalu stálým proudem přilévejte olivový olej. 

2. Naneste trochu sýrové směsi na kolečka okurky, pokryjte sušenými rajčaty a posypte čerstvou bazalkou. Podávejte.

 

 

Minitopinky s hruškou pečenou na skořici

Suroviny:

  • 1 celozrnná bagetka nakrájená na kolečka
  • 2 hrušky rozkrájené na malé kousky 
  • 1 lžíce másla
  • ¼ lžičky soli ½ lžičky skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce octa balsamico
  • ½ hrnku sýra mascarpone
  • 1 lžička medu

 

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200°C. Rozložte kolečka bagety na pečicí plech a pečte 5 – 7 minut, nebo do zlatova. Odložte.

2. Nahřejte rendlík na středním plameni a dejte do něj máslo. Přidejte hrušky a posypte solí, skořicí a muškátovým oříškem. Nechte pomalu zkaramelizovat, cca 10 – 15 minut.

3. V míse smíchejte mascarpone s medem a natřete na kolečka bagety.

4. Jakmile jsou hrušky zkaramelizované, přidejte ocet balzamico a povařte 1 – 2 minuty. Na každou jednohubku nalijte lžíci hruškové směsi. Tyto jednohubky můžete podávat studené i teplé.

Šťastný Nový rok!

Marianna

Vytisknout